Inainte de prăjire, boaba de cafea este verde, având o aromă vegetală.

Etapa uscării – prima etapă a prăjirii, este cea a uscării. Acum boabele devin gălbui până la maro-deschis, apa se evaporă, iar acizii reacționează și se descompun, dispărând gustul vegetal al boabelor. În această etapă boabele de cafea miros a pop-corn sau pâine prăjită și se stafidesc odată cu schimbarea culorii.

Primul pocnet – Forța aburului determină în final, ruperea structurii celulare printr-un sunet asemător pocnetului floricelelor de porumb. Acum boaba crește în dimensiune, devine mai netedă la suprafață și uniformă la culoare și începe să miroasă a cafea.

Etapa prăjirii  – Zaharurile, acizii și compușii reacționează, producând diverse arome. Acizii se descompun, zaharurile se caramelizează, iar structura celulară slăbește și se usucă.

Al doilea pocnet – La un moment dat, se va auzi și un al doilea pocnet, provocat de presiunea din interiorul bobului de cafea, iar uleiul va ajunge la suprafața boabei. Multe cafele pentru espresso sunt prăjite până la, sau un pic după cel de-al doilea pocnet.

11decembrie
2021
  • 1.091
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!
SnailCafe